Tüm Haberlerimiz

SOKAK SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE HAYIR NEDEN Mİ?

SOKAK SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE HAYIR NEDEN Mİ?

SOKAK SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE HAYIR NEDEN Mİ?

 

Karagöz süt işleme merkezi (Karsim) üretim müdürü, Gıda Mühendisi; Nihat Kaya İlçemiz ve ilimizde süt ve süt ürünleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Meslek hayatıma Solhan’da kendi ilçemde başlamam beni son derece heyecanlandırmış ve ilçemin sağlığı için hizmet etmek en temel görev bilinciyle hareket edeceğime tüm Bingöl halkının bilmesini istiyorum. Gıdanın temeli ve birincil gıda türü olan süt ve süt ürünleri, hayatımızın her aşamasında tüketmemiz gereken birincil gıdadır. Bireysel olarak yapılan hayvancılığın ve bireysel olarak hiçbir denetim ve kontrollü olmayan olması da mümkün olmayan sokak sütü ve ürünlerinin satışı son derece tehlikeli ve fark ettirmeden bir sürü hastalığa sebep olduğu gibi üretim sanayisine ciddi darbe vurmaktadır.

Çiğ Sütün başlıca bileşenleri Su% 87,5 Kuru madde% 12,5 Kuru maddede yağ% 3,5 Yağsız kuru madde% 9,0 Protein% 3,5 Süt şekeri (Laktoz)% 4,7 Vitaminler% 0,65 Mineraller% 0,15 dir. Yeni doğan bebek malumunuz sadece sütle besleniyor, yani tüm ihtiyacı olan şeyleri, bağışıklık, kemik gelişimi, sindirim ve dolaşım sistemleri, besin ve boşaltım sistemleri sadece aldığı süt sayesinde gelişiyor ve sütten karşılıyor. Bu önem insan hayatının her aşamasında devam eder. Günümüz şartlarında böyle hayati bir öneme sahip olan süt ve süt ürünlerinin faydaları anlatılmakla bitmez.

Tüm bu faydalara sahip süt ve süt ürünlerinin en doğal ve en sağlıklı, bilinçli şekilde tüketilmesi ile mümkündür. Çünkü bütün gıdalarda olduğu gibi süt ve süt ürünleri de gıda kaynaklı, hayvan kaynaklı hastalıkların insanlara taşınmasında önemli derecede rol oynamaktadır. Bunların başlıcaları, Tüberküloz, Bruselloz, Şap Hastalığı, Şarbon, Q humması, Listeriosis olarak belirtilebilir. Tüm bu hastalıklar hayvan kaynaklıdır ve çiğ sütlerle, uygun ısıl işleme tabi tutulmamış sütlerle hayvanlardan insanlara geçebilen hastalılıklardır, hatta bazıları ölümle sonuçlanabilir.

   -Küflü yem tüketimine bağlı olarak aflatoksin adı verilen kanser yapıcı bileşikler, sütün kaynatılması ile yok olmaz.Düşük miktarlarda alınsa bile zamanla vücutta birikerek kansere yol açabilir.-Sokak sütü, ölümcül patojenler içerebilir. Sütün kaynatılması, basit yaklaşımla çözüm olarak görülmesine rağmen mutfağa bulaşabilecek bu patojenler daha sonra diğer gıdalara da bulaşabilir. Ayrıca sütün kaynatılması kimyasalların insan sağlığına yaratacağı tehlikeleri yok edemez ve kaynatma besin değeri kaybına da sebep olur.

   -Tüketici, aldığı sokak sütünün kaynağını bilse bile, sokak sütünün içerebileceği kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeleri kontrol etme şansı yoktur. Kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeler, sadece laboratuarlara sahip işletmelerde belirlenebilir.

   -Pastörize edilmemiş sütten yapılmış ürünler, Batı Avrupa ülkeleri dâhil pek çok gelişmiş ülkede veteriner hekim ve gıda mühendisi denetiminde ve gelişmiş laboratuarlara sahip işletmelerde üretilmekte ve güvenle tüketilmektedir. Ancak açık semt pazarında ambalajsız olarak satın alınan pastörize edilmemiş sütten yapılan ürünlerde yukarıda bahsedilen tehlikelerin tümü vardır ve risk, açık sütte olduğu gibi yüksektir. Ülkemizde pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir tüketimine bağlı olarak brusellozis hastalığı çok yaygındır.

Sokak sütlerine evde yapılan ısıl işlemle (kaynatma) bu normların sağlanması mümkün değildir. Evlerimizde sokak sütlerine uygulanan kaynatma işleminde kaynatma süresi ve ısısının yüksek olması, sürekli hava ile temas etmesi nedeniyle sütlerde B1, B6, B12, folik asit ve askorbik asit gibi vitaminler büyük oranda kaybolmakta, ayrıca süt bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat ve yağda önemli değişiklikler yaratmaktadır.. Bunun aksine eksik uygulanan ısıl işlem sonucunda da yukarıda da bahsettiğimiz hastalıklara yakalanma riski oluşmaktadır. Oysaki işletmelerde HTST tekniğiyle ısı değiştiricilerde belirli zaman ve sıcaklıklarda kontrollü olarak yapılan pastörizasyon işlemi sütün beslenme değerini düşürmeden güvenli ve sağlıklı tüketilebilirliğini sağlamaktadır.

Sadece süt ve süt ürünleri değil, açıkta ambalajsız ve denetimsiz olarak satılan pek çok gıdada da benzer tehlikeler vardır. Kontrolsüz, hijyenik ortamdan uzak, düşük derecede pişirilen sütün içindeki zararlı materyallerin yok olduğundan emin olunmayan ürünlerin kesinlikle tüketilmemeli bu tarz ürünleri satarak insanların dünyadaki en değerli şeyi olan sağlıklarını ellerinden alarak hizmet verdiğini ve gelir elde ettiğini düşünenlere kesinlikle kanmayınız. Bu tarz uygulamaların önüne geçen siz değerli tüketicilersiniz. Sağlığınız, ucuz veya doğal diye aldığınız belirsiz ürünler kadar ucuz değildir. İşletme onay belgesine sahip olunmayan ürünler sağlığınız için her zaman tehdittir. Tüketicinin bunu fark etmemesi ve önemsememesi gelecek adına endişe vericidir. Tüketicinin iyi niyeti birçok merdiven altı kötü niyetli kişi ve kişilerin önünü açarak insanların paralarını aldıkları gibi sağlıklarını da tehdit altına almaktadırlar.

 

 
Tarih :21.12.2013 22:46 - Okuma (524)